O школи

Средња стручна школа „Др Радивој Увалић“ је јединствена школа у Бачкој Паланци која обавља делатност средњег стручног образовања у подручјима рада Економија, право и администрација и Трговина, угоститељство и туризам.

Основана је одлуком Народног одбора среза Бачка Паланка априла 1956. године под називом Економска средња школа. Имала је задатак да школује стручњаке средњег економског образовања, који су недостајали у привреди наше тадашње комуне. Током 58 година постојања школа је више пута мењала назив, локацију, уводила нове образовне профиле, богатила се бројем ученика, кадровски и технички оснаживала. Од 01.01.1974. године школа је своме називу придодала име познатог правника и економисте доктора Радивоја Увалића. Доктор Радивој Увалић  оснивач Економског факултета у Београду, спада у ред најистакнутијих интелектуалаца који су потекли из Бачке Паланке.

Као школа у пограничном подручју, од републике Хрватске нас дели река Дунав, негујемо добре међуљудске и међунационалне односе, перманентно развијамо међусобно поверење и толеранцију међу ученицима и запосленима.

Бачка Паланка је административно, привредно и културно средиште истоимене општине. Град у коме живи око 30.000 становника налази се на левој обали реке Дунав 41 километар узводно од Новог Сада. До Бачке Паланке се лако и брзо стиже из правца Суботице, Новог Сада, Београда, Осијека добрим саобраћајним копненим везама. У окружењу града се налази богат шумски појас, ловиште  и ергела „Карађорђево“, језеро „Тиквара“, река Дунав чиме град има све услове за развој ловног и наутичког туризма .Привреда општине Бачка Паланка је препознатљива по привредним друштвима „Синтелон“, „Таркет“ која производе подне облоге, пивари „Карлсберг – Челарево“, фабрици сокова „Нектар“.

Бачка Паланка је и средњошколски центар у овом делу Војводине, јер поред наше школе  у граду постоји и Гимназија и Средња машинска школа „ 9. мај“.

Наша школа је лоцирана на адреси Трг братства и јединства 23. у непосредној близини хотела „Фонтана“ који представља базу за практичну обуку ученика угоститељске струке. Своју делатност школа обавља у заједничкој згради са гимназијом „20 октобар“. 

У школи се данас образују ученици за 8 образовних профила и то: Економски техничар, Финансијски техничар, Пословни администратор, Туристичко-хотелијерски техничар (четворогодишње трајање образовања),Трговац,  Кувар,  Конобар,  Посластичар  (трогодишње трајање образовања).

Поред редовних у школи су заступљене и бројне ваннаставне активности, које се реализују кроз рад ученичких секција, ученичког парламента, кроз активно  учешће ученика у бројним пројектима.

Велики број наших ученика су активни спортисти, чланови културно уметничких друштва у својим местима, а неколицина њих су и чланови репрезентације Србије у каратеу, кајаку и атлетици.

Такође школа је верификована за преквалификацију и доквалификацију ученика за образовне профиле: Кувар, Трговац, Конобар, Угоститељски техничар, Кулинарски техничар, Трговински техничар, а на основу одобрења Министарства просвете уписује и ванредне ученике старије од  17 година.

Нашу школу похађају ученици из  Бачкe Паланкe, из свих околних општинских места, као и са подручја општина Бач, Бачки Петровац, Нови Сад. 

Препознатљиви смо по квалитетном раду са ученицима што се потврђује успесима наших ученика на покрајинским и републичким такмичењима, као и у њиховом даљем школовању.

  • Login