Конфликт, добар или лош?

Закачићу се за једну реченицу коју ученици често изговарају. НЕ ВОЛИМ ДА УЛАЗИМ У КОНФЛИКТЕ. Понекад су и поприлично поносни док то изговарају . Несвесни да ту лежи проблем. Да у њиховој врлини чучи мана.

Прво, они не праве разлику између свађе и конфликта. Свађа је негативна последица конфликта, понекад нажалост нужна. Конфликт је природни феномен у социјалним односима који произлази из просте чињенице да смо различити. Немогуће га је и непотребно избегавати јер то значи да се кријемо од других и да одржавамо односе вештачки, на апаратима.

Ако хоћемо да односи буду искрени и аутентични онда су конфликти нужни. У току дана је сасвим уобичајено да имамо бар 5 конфликата, ако смо у контакту са другима. Не мислимо исто, не желимо исто, имамо различите интересе и дође до судара. Све је то ок. Битно је како ћемо се поставити у тој ситуацији.

Избегаваш конфликте? вероватно не умеш да се поставиш адекватно, превише се узбудиш, осећаш се нападнуто, осећаш да си кривац, осећаш се разочарано, љуто, немоћно, запоседнуто,… збрка емоција која ти не дозвољава да контролишеш ситуацију, да бираш речи. Све је у одабиру речи и начину на који ћеш се изразити.

Нема никаквог магичног разрешења конфликта, морамо га сами решити.

Асертивна комуникација је решење.
Асертивност подразумева самопоуздано изражавање сопствених мисли, потреба, жеља и осећања, на начин да не угрозиш другог. Употреба Ја порука типа Смета ми, Не одговара ми, осећам се тако и тако кад урадиш то и то… уместо Ти порука типа Ти си овакав, Ти увек, Ти никад,…

Поставити се у позицију друге особе. У боксерским рукавицама, уместо једно против другог, бити заједно у борби против Проблема. Директ, аперкат или кроше.

Да, није лако, треба умети управљати конфликтом. Потребна је јака самоконтрола.
И то још у ситуацији кад све у вама гори и хоћете да искочите из сопствене коже.

Па ко то још може?

Може она особа која схвата да је избор на њој, која је спремна да преузме одговорност за своје поступке.

Не може се увек. Ни они најбољи не могу увек. Понекад се конфликт мора одложити док се страсти не смире и разум разбистри. То је у реду.

Неки ученици улазе у конфликте једино унутар породице. Врло често у интензивне, експлозивне, да не кажем агресивне конфликте.

Разлог због ког се свађаш са породицом јесте тај што знаш да њих никада нећеш изгубити, они ће све опростити и зато се ту отвараш у потпуности, Дешава се пренос емоција- оне које не изразиш кад треба и према коме треба, нађу свој излаз на другој страни. Страдају недужни.

Страх од конфликта је страх од напуштања.

Нико не каже да треба изазивати свађу. Ствар је следећа: треба бити искрен. Количина истине је обрнуто пропорционална количини психичких проблема. Ако смо искрени, онда су конфликти неминовни. Ако се конфликт реши на прави начин, онда је побољшање односа неминовно. Ако су нам односи искрени и квалитетни, онда су срећа и психичко здравље неминовни.

Проста узрочно последична повезаност.

Санела Марковић, школски психолог

Оставите одговор

  • Login