Емотивна рециклажа


Чувени психолог Сигмунд Фројд је сматрао да човеком доминирају две силе- сексуални и агресивни инстинкт. Свако људско понашање, дакле, вуче гориво из тих резервоара, били ми тога свесни или не. Како? Путем процеса неутрализације. Претварањем сексуалне и агресивне енергије у неутралну животну енергију која служи решавању свакодневних проблема , разумном мишљењу, корисном и продуктивном понашању, доласку до животних циљева.

Психички здрава особа током одрастања научи да неутрализује. Да претвори „Сад и одмах“ у „Касније ћу видети шта бих с тим“. Да претвори „Згромићу га“ у „Одох у теретану“. Да претвори „Желим је, иако је туђа“ у „Посветићу се личном развоју“….

Лоше и неприхватљиве жеље не можемо тек тако избацити из своје душе, то би било психолошки неодговорно, баш као што је еколошки неодговорно бацати отпатке у природу, не размишљајући да ли ће се разградити. Морамо знати како и где са тим.

Живот има нуспојаве, нуспродукте који су нужни и природни. Нажалост, несавршени смо створени. Нешто мора да се баца, нечег морамо да се ослободимо. Вишак. Еколошки или психолошки.

Уместо што се правимо да смо безгрешни и чисти као суза, боље би било да прихватимо „црно“ своје душе и дамо му боју, дамо му неки нови облик. Дамо му живот кроз „the second best thing“ Ако не ваља, учинимо га ваљаним. Не може увек из прве.

Тако би некако изгледала емотивна рециклажа.

Претворити неприхватљиво и непотребно у прихватљиво и корисно. То је циљ. То је одговорно понашање. Према себи. Према природи. Ми смо део те природе. Делимо са њом осећај за ритам дана и ноћи, светла и мрака. Ту су наши корени.

Само што смо се у међувремену затворили у 4 зида и заборавили где припадамо.

Санела Марковић, школски психолог

Оставите одговор

  • Login