Моја екипа- проблем уклапања у друштво

Осећаш даљину између себе и других? Желиш али не успеваш да се уклопиш и постанеш део екипе? Машташ о својој екипи у којој ћеш се осећати сјајно и прихваћено, са којом ћеш бити као једно, са којом ћеш дисати, за коју ћеш дати све, која ће дати све за тебе? All for one, one for all.

Вероватно си интровертна особа којој теже полази за руком да успостави и одржи социјални контакт, али то не значи -осуда на вечну самицу. Твоја екипа је тамо негде и чека те.

Та жеља за својим друштвом је природна потреба за припадањем, прелепо је када осетиш да си једно са групом драгих људи.

Ипак, веруј да нема много људи који могу да уживају у том осећању, јер прилично је тешко пронаћи сродне душе, колико год то теби изгледало лако и приступачно док гледаш друге.

Дозволи себи да за почетак будеш само неутицајни део екипе, неутрални посматрач. Иако ти јеси другачији од екстравертних, можеш да се уклопиш и уживаш заједно са њима, чак иако немате сличне особине или интересовања.

Покушаваш? Док си у већем друштву, осећаш дистанцираност и досаду? Није теби досадно са њима, него мислиш да си ти досадан њима и онда све то маскираш незаинтересованошћу. То је погрешан фокус.

Не гледај себе туђим очима, гледај друге и интересуј се за њих.

Можда та екипа није твоја екипа и треба да тражис даље, а можда ти одговара само једна особа из екипе.

Са друге стране, ако ти наиђе период да не желиш да се дружиш и да ти је непријатно у друштву, немој силити себе. Дозволи себи повлачење.

Посвети се неким својим специфичним интересовањима, гледај на то као на додир са својом аутентичношћу, сви треба да одвојимо време за себе. После одређеног времена пожелећеш природно да се окренеш поново ка другима и уживаћеш у промени.

Битно је само како проводиш то време самоће, да ли у очајању јер није све онако како желиш или у посвећивању, истраживању, развијању неких вештина.

Што си богатија личност, то ћеш интересантнији другима бити.

Што си интересантнија особа, то ћеш лакше пронаћи екипу.

Твоје маштање о екипи је механизам одбране и он је у реду, донекле лековит, али ако претераш и опседнеш се маштарењем, онда губиш енергију и вртиш се у зачараном кругу.

Направи корак напред. Изађи из круга.

Дај прилику другима. Дај прилику свом животу.

Буди у току дешавања, али немој по сваку цену прихватати оно што није у складу са твојом личношћу. Није потребно да копираш друге да би те прихватили, буди свој, али ухвати корак са светом. Па шта ако су сви полудели за неком тамо теби глупом серијом, различитости су дивне, оне чине свет лепшим. Нећеш изгубити себе ако погледаш једну епизоду да видиш о чему се ради. Можда ти се и свиди.

Понекад је проблем уклапања проблем прихватања да нисмо баш толико различити од других. Страх од губитка идентитета.

Екипу тражи тамо где су твоја интересовања и вредности. Ако волиш спорт, онда се учлани у неки спортски клуб. ако си поетска душа, учлани се у књижевну секцију школе.

Понекад, ако баш не иде, довољна је и само једна блиска екстравертна особа да ти отвара врата ка свету, али да ли ћеш ти то искористити и на који начин, да ли ћеш тражити нешто што не постоји или ћеш реално посматрати друге, са свим њиховим врлинама и манама, да ли ћеш бити лајкер или хејтер, да ли ћеш кулирати и бити по страни или учествовати онолико и онако како можеш- то све зависи само од тебе. Ти то све бираш.

Околности, други људи нису ти који те окружују негативном енергијом, ти си тај који бира мод. У ком моду желиш да будеш, позитивном или негативном?

Мислим оба су ок, али ти бираш.

Санела Марковић, школски психолог

Оставите одговор

  • Login